Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
hu
Termékek

Biztonságban a Sarudi-medence jegén

Biztonságban a Sarudi-medence jegén
Szabályok a Tisza-tavon

Kedves Tisza-tavi Vízenjárók!

Még egy blog, ami inkább szabályismertetés és figyelemfelkeltés, mint beszámoló, mégpedig egy olyan időszakról, amikor már hajóval és csónakkal szinte csak a Tisza-folyón tudtuk közlekedni…

 

Amikor tartósan a 0 alatti régióban fagyoskodik már a hőmérő higanyszála (mostanában egyre ritkábban) lehet esélyünk arra, hogy a Tisza-tó úgy befagyjon, hogy a jégre bátran rá lehessen menni, jégtúrákat, lékhorgászatot, korcsolyázást lehessen rajta szervezni.

 

Bár azt gondolnánk, hogy a november táján téli vízszintre leengdett tó medre az alacsony vízszintnek köszönhetően veszélytelen (hisz elvileg 30-50 cm- es víznek kellene lennie a Sarudi- medencében), de ettől felénk is sokkal bonyolultabb a helyzet…

A csillogó hatalmas felületek a szabadság végtelen élményével csábítják a gyanútlan és tapasztalatlan VízenJárókat. Óvatosan a Tisza-tó jegén! A Sarudi- medence bár ilyenkor azt gondoljuk biztonságos lehet, a viszonylag alacsony téli vízszint alatt, azonban mindenkit óvatosságra intünk, mielőtt a jégre lép.

S nem csupán jég vastagsága miatt, hiszen az akár egy lék vágásával/ fúrásával gyorsan ellenőrizhető…

De ne felejtsük el, a Tisza-tó egy olyan folyó, ami áll, és egy olyan tó, ami folyik.

S a jég alatt nem látszanak az áramlások.

Látszólag biztonságos területek alatt nyalja a vizet az áramlás még az öblökben, a kubikokban is, a Kis- Tisza áramló vize pedig igazi csapda. Ésszel és társasan élvezzük azokat a vízparti részeket, amelyek ismerünk a strandolásból, és óvakodjunk az ismeretlen területektől. A saját belátásunkon kívül azonban szigorú szabályok is vigyázzák a jégre lépők életét. Kérünk benneteket olvassátok el figyelmesem az alábbiakban összefoglalt ORF által kiadott anyagot:

 

JÉGEN TARTÓZKODÁS SZABÁLYAI

 

46/2001. (XII.27.) BM rendelet 5. és 6. szakasza határozza meg a szabad vizek jegén való tartózkodás részletes szabályai. Az ORFK anyaga.

 

 

A jégen tartózkodás alapvető feltétele, hogy ismerjük a kapcsolódó jogszabályi rendelkezéseket, és mielőtt jégre lépünk, győződjünk meg arról, hogy biztonságos-e a terület. A hazai jogrendben a jégen tartózkodás is szabályozott tevékenység, melynek rendelkezéseit a szabad vízen való tartózkodás alapvető szabályairól szóló 46/2001. (XII. 27.) BM rendeletben találjuk meg, az alábbiak szerint:

„5. § (1) A szabad vizek jegén tartózkodni azokon a helyeken szabad, amelyek nem esnek tiltó rendelkezés alá.

 

 

(2) A szabad vizek jegén tartózkodni csak akkor szabad, ha a jég kellő szilárdságú, nem olvad, illetve nem mozog.

 

(3) Tilos a szabad vizek jegén tartózkodni:

a) éjszaka és korlátozott látási viszonyok között;

b) járművel, a biztonságos munkavégzés kivételével;

c) kikötők és veszteglőhelyek területén;

d) folyóvizeken és azok mellékágain.

 

(4) A (2) és (3) bekezdésben meghatározott feltételek és tilalmak nem vonatkoznak a folyókon kialakult jégtorlaszok megbontását – jégkár megelőzése vagy elhárítása céljából – végző szakszemélyzet tevékenységére.

 

6. § (1) Aki jégen jégkitermelést folytat, vagy a halak oxigén ellátását biztosító, 1 négyzetméternél nagyobb léket vág, köteles a jégmentessé vált területet 1 méteres magasságban elhelyezett, legalább 10-10 centiméter széles, piros-fehér csíkozású korláttal ellátni. A kihelyező a jégmentessé vált területet jelző eszközöket köteles eltávolítani a figyelmeztető jelzés elhelyezésére okot adó körülmény megszűnésekor.

(2) Aki a jégen 1 négyzetméternél kisebb léket vág, köteles a jégmentessé vált területet legalább 50 méterről jól felismerhető módon megjelölni, amelyhez a vízparton található természetes anyagokat (pl. nád, sáskéve, száraz ágak) is fel lehet használni.

(3) Jégkitermelés vagy más jégen történő munkavégzés esetén a munkáltató köteles figyelőszolgálatot szervezni és mentő eszközöket biztosítani.

 

Fenti előírások alapján ott lehet a szabad vizek jegén tartózkodni, ahol ez nem tiltott!

Néhány szempont, amire fontos odafigyelni a befagyott vízterületen való tartózkodáskor:

Tudjon rólunk valaki: hová megyünk, kivel, mikor, meddig.

Legyen nálunk mobiltelefon, feltöltött akkumulátorral, lehetőleg vízhatlan tokban.

Jégre lépés előtt mindenekelőtt legyünk nagyon körültekintőek és mérjük fel a terület adottságait, még kijelölt területen is. Általánosságban elmondható, hogy ahol a fürdés tilos, ott a korcsolyázás is az (kikötők, zsilipek, hidak környezete; üzemi területek stb.).

A jég felülete legyen összefüggő, sima felület, ne legyenek benne repedések, törések. A jég vastagsága legalább 12 cm legyen. A jég alatti vízmélység lehetőleg ne haladja meg a 120 cm-t.

Jelentős veszélyforrások a víz alatti áramlatok, ugyanis a jégen beszakadt és vízbe merült személyt a jégtábla alá sodorhatja!!!

 

Változó vízszintű vízterületeknél figyelembe kell venni, hogy a vízszint csökkenése esetén légréteg alakulhat ki a jég alatt, így az saját súlyától is meghajlik, kisebb terhelés hatására is könnyebben berepedhet, beszakadhat.

 

Nagyobb jégfelületen veszélyeket rejthet a friss havazás, mert a jég tényleges állapotát nem lehet időben felismerni.

 

Jégre egyedül ne menjünk, javasolt csoportosan, de lehetőleg a csoport tagjai se egymáshoz közeli helyen tartózkodjanak. Lékhorgászat eseténr, amennyiben a horgász egyedül tartózkodik a jégen, javasolt pl., hogy egy kötél egyik végéhez saját magát rögzítse, másik végét pedig egy partmenti tárgyhoz (pl. fához), mert így ha baj történik, a kötéllel saját magát tudja partra segíteni.

 

Ne távolodjunk el túlságosan a parttól, maradjunk partközelben. Köd esetén tájékozódni is nehezebb, mely nagy kiterjedésű tavak jegén jelenthet komoly problémát.

 

Baj esetére!

Legyen kéznél olyan eszköz, amivel segítséget tudunk nyújtani (pl. kötél, szánkó, hosszabb faág). A parton a gépkocsinkban lehetőleg legyen kéznél pokróc (esetleg izolációs fólia), váltó ruha.

Jégről mentés esetén:

Fokozott óvatossággal közelítsük meg a beszakadás helyszínét. A további beszakadás megelőzése érdekében igyekezzünk minél nagyobb felületen elosztani a jég terhelését a beszakadás környezetében: feküdjünk hasra a jégen és kúszva közelítsük meg a beszakadt részt, vagy használjunk pallót, szélesebb deszkát. Próbáljunk meg a bajba jutottnak biztonságos távolságból, kötéllel vagy hosszú faággal segíteni.

 

Veszély esetén a hason kúszással a parti biztonságos részekre is eljuthatunk, megelőzve beszakadásunkat.

Mindig öltözködjünk rétegesen, és ügyeljünk a fokozott táplálék és folyadék bevitelre.

 

FIGYELEM!!!!

Kihűlés jeges vízben

 

Jeges vízben a kihűlés drasztikus gyorsasággal zajlik le, ezért a túlélési idő jelentősen lecsökken, mindössze néhány perc!

Kihűlés kezdete: 1-2 perc

Eszméletvesztés: 10 percen belül

Halál: 15 perctől

 

Fenti időadatokból látszik, hogy baleset esetén még a leggyorsabb mentőegységeknek is kevés az esélye arra, hogy időben megérkezzenek. Ezért jégbeszakadásos baleseteknél nagyon fontos az azonnali segélyhívás. Javasolt a Rendőrségen kívül a Tűzoltóság mielőbbi értesítése is, mivel sok esetben ők rendelkeznek a mentéshez szükséges felszereléssel, tapasztalattal, gyakorlattal.

 

Ha egyedül kell segítséget nyújtanunk és a beszakadt személyt nem tudjuk 1-2 percen belül kimenteni, akkor törekedjünk az érintett lehetséges rögzítésére, biztosítsuk a bajba jutottat elmerülés ellen és hívjunk segítséget.

 

Készüljünk fel arra, hogy a személy kiemelése után újraélesztésre lehet szükség. Az úgynevezett „búvárreflex” és a jeges víz életfunkciókat lelassító hatása miatt fennáll a sikeres újraélesztés lehetősége. Ne feledjük, hogy gyerekeknél 1 órán belül még jók az esélyek!

46/2001. (XII.27.) BM rendelet – a szabad vízen való tartózkodás alapvető szabályairól – 5. és 6. szakasza határozza meg a szabad vizek jegén való tartózkodás részletes szabályait.

 

Kedves VízenJárók!

Legyetek nagyon körültekintők ha jégre mentek.

 

S persze a Deck.hu itt marad veletek a Tisza-tó partján télen is. Legyen szükségetek a hajóitok következő szezonra felkészítéséhez bármilyen alkatrészre, téli horgász ruházatra, jégfúráshoz/ jégvágáshoz szükséges eszközökre, vagy csalihalra, igaz rövidített nyitva tartással, de télen is állunk rendelkezésetekre személyesen Sarudon, vagy a www.deck.hu web oldalon.

 

Ui.:

A Tisza-tavi VízenJárók blogban a Deck.hu Hajós- és Horgászbolt életével és hétköznapjaival kapcsolatos olyan bejegyzéseket teszünk közzé, melyek a Tisza-tó hajósainak, horgászainak, a partjain pihenőknek és vízén sportolóknak az életével kapcsolatosak.

Ha kérdésed van, fordulj hozzánk bizalommal, ha kedvet kaptál ahhoz, hogy ellátogass hozzánk, szeretettel várunk!

Ha a vízhez kötődő hobbidhoz van szükséged valamire, keresd fel a www.deck.hu web oldalt, vagy ugorj be hozzánk Sarudra. Ha eladnád valamilyen vízhez kapcsolódó felesleges tárgyadat, dobd fel a FB-on Vízirájder Bazárra, a Deck.hu használtcikk börze csoportjába!

Ha hasznosnak találtad a blogbejegyzést köszönjük, ha támogatod a munkánkat egy megosztással.

 
Tartalomhoz tartozó címkék: Szabályok a Tisza-tavon_