Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Termékek

Jó tudni...

KalandPart strandszabályzat

Kedves Tisza-tavi VízenJárók!

A Deck.hu Hajós- és Horgászbolt a Kalandpart Élménystrandon, a Tisza-tó első ÖkoPartján található.

Érkezhettek hozzánk akár hajóval, csónakkal, egyéb vízi sporteszközzel is, ingyenes kikötési lehetőséget, vendégstéget is biztosítunk számátokra.

Amíg ti vásároltok barátaitok, családtagjaitok akár igénybe is vehetik a KalandPart szolgáltatásait, s te is csatlakozhatsz a nálunk tett látogatás után hozzájuk.

Ezért fontosnak érezzük, hogy tisztában legyetek a Kalandart Strandszabályzatával és vízterületét érintő korlátozásokkal

A „Tisza-tavi VízenJárók” blogban egy külön kis bejegyzést szenteltünk ennek a témának, hogy minden vendégünk pihenése gondtalan lehessen, mindenki békésen egymás mellett hódolhasson kedvenc hobbijának. Erről olvashattok a  „Vendégként a sarudi a Kalandparton” című blog bejegyzésünben.

Hajós szabályozás

Kedves Tisza-tavi VízenJárók!

A Tisza-tó az ország egyik legkülönlegesebb tava, ahol belső égésű motorral hajtott vízijárművekkel is közlekedhetünk.

A Tisza-tó területén is vannak azonban szabályok, amiket be kell tartani. Vannak védett területek, ahol szabályozva van a hajtómotor teljesítménye, vannak olyan részei a tónak ahol korlátozott sebességgel kell közlekedeni, s persze ehhez ott van még a Tisza-tavi Kódexben is megfogalmazott ETIKUS viselkedés.

A „Tisza-tavi VízenJárók” blogban összeszedtük a Tisza-tóra érvényes szabályozásokat.

Külön kitértünk benne a környékünk, a Sarudi- medence egyedi szabályaira is. Olvassátok el az „A szabad vízen tartókodás alapvető szabályai” című blog bejegyzésünket, hogy még több örömötök leljétek  a Tisza-tóban, esteleges kellemetlenségek nélkül.

A  Vízijárműveink kötelező felszerelései

Rend e lelke…

Haladjunk is bármilyen szerkezettel a Tisza-tó vizén, meg kell felelnünk az érvényes hatósági előírásoknak.

A Tisza-tavon is dolgoznak vízirendőrök, és nélkülük is adódhat bármikor olyan helyzet, amikor szükségünk lehet a vízjármű kötelez felszereléseire.

Fontos, hogy mielőtt elindultok akár saját, akár bérelt vízijárművekkel ellenőrizzétek a Hajózási Szabályzat szerint a kötelez felszerelések meglétét, működését!

A „ Tisza- tavi Vízenjárók” blogban nézzétek át a hatóság által elvárt felszereléseket, amiket  a „Kötelező felszerelések és Tisza-tavi szabályok” blogbejegyzésben tematizálva gyűjtöttünk nektek össze.

Horgász szabályozás

A Tisza-tó az ország második legnagyobb tavaként az ország egyik legjobb, legváltozatosabb horgászvíze. Akár a Tisza-tavon, akár a környező vizekben szeretnék horgászni, érdemes utána nézni a vízterületre érvényes szabályozásnak. Ma már az ország szinte minden természetes víze horgás szervezetek kezelésében van. Ahhoz, hogy ezeken horgászhassatok a MOHOSZ által regisztrált, állami horgászjeggyel és Horgászkártyával rendelkező HORGÁSZNAK, vagy Turista Horgászjeggyel rendelkező „vendégnek” kell lenned. Az Állami Horgászjegyhez horgászvizsga és Horgász Egyesületi tagság, a Turista Horgászjegyhez egy internetes vizsgára van szükséged. Ezek után lehetsz jogosult arra, hogy egy TERÜLETI ENGEDÉLY megvásárlásával bedobd a horgász szerelékedet az adott vízbe. A Deck.hu, a Tisza-tó Fishing Horgászbázis központjaként az alábbi szolgáltatásokat nyújtja:

  • Tisza-tó Fishing Sporthorgász Egyesület tagi ügyinek intézése/ tagok számára Állami Horgászjegy kiadása
  • Turista Horgászjegy kiváltásához háttér biztosítása
  • Területi engedélyek a Tisza- tóra, a Laskóra, igény esetén elektronikus úton más vízterületekre
  • Gátközlekedési engedélyek horgászok és NEM horgászok számára

A Tisza-tó horgászati hasznosítója a Sporthorgász Kft, a MOHOSZ speciális jogállású szervezete. A Tisza-tóra érvényes szabályozást a Sporthorgász közleménye alapján a „Tisza-tavi VízenJárók” blog „Tisza-tavi Horgászrend” bejegyzésében olvashatjátok majd el.

Vízen tartózkodás szabályai

A Tisza-tó 127 négyzetkilométeres területe bár hatalmas és nagyon tagolt, mégis fontos minden vízreszállás, partra érkezés előtt tudatosítani, hogy a Tisza-tavon szinte soha sem vagyunk egyedül. Egyrészt illik figyelembe venni a jogi szabályozást, a társadalmi együttélés szabályait és jó felkészülni azokra a természeti jelenségekre amelyek könnyen életveszélyes helyzetbe is sodorhatják a felkészületlen vízen járókat. Általános szabály, hogy legyen nálunk feltöltött telefon, vízhatlan csomagolásban, tudja a bázis, ahonnan elindultunk, hogy mi az úticélunk. S fontos, hogy figyeljünk a viharjelzésre és a Tisza-tavi viharjelző rendszer jelzéseire.

A „Tisza-tavi VízenJárók blogban készítettünk egy bejegyzést arról, hogy mire figyelj a Tisza-tavon , ha vízre szállsz. A blogbejegyzés címe „A szabad vízen tartózkodás  alapvető szabályai”

Jégen tartózkodás szabályai

A befagyott víz kalandra csábít mindenkit korosztálytól függetlenül. A Tisza-tó, amikor jég borítja a felületét igazi csábítóvá válik. A csillogó hatalmas felületek a szabadság végtelen élményével csábítják a gyanútlan és tapasztalatlan VízenJárókat. Óvatosan a Tisza-tó jegén. A Sarudi- medence bár ilyenkor azt gondoljuk biztonságos lehet, a viszonylag alacsony téli vízszint alatt, azonban mindenkit óvatosságra intünk, mielőtt a jégre lép. S nem csupán jég vastagsága miatt, hiszen az akár egy lék vágásával/ fúrásával gyorsan ellenőrizhető… De ne felejtsük el, a Tisza-tó egy olyan folyó, ami áll, és egy olyan tó, ami folyik. S a jég alatt nem látszanak az áramlások. Látszólag biztonságos területek alatt nyalja a vizet az áramlás még az öblökben, a kubikokban is, a Kis- Tisza áramló vize pedig igazi csapda. Ésszel és társasan élvezzük azokat a vízparti részeket, amelyek ismerünk a strandolásról, és óvakodjunk az ismeretlen területektől. Néhány hasznos tanácsot és biztonsági utasítást összegyűjtöttünk Nektek a „Tisza- tavi VízenJárók” blog „Biztonságban a Sarudi-medence jegén” bejegyzésünkben.

Közlekedés a gáton

A kikötők és horgászhelyek megközelítésére minden VízenJáró a gátkoronán vezető aszfaltos utat használja. Azt azonban már sokkan kevesebben tudják, hogy ennek az útnak a használta nem ingyenes és nem is jogosult rá mindenki. A Gátkorona egy többfunkciós út, amelyet elsősorban a KÖTIVIZIG munkatársai számára építettek a gátak őrzésére, védelmére illetve az árvizek megelőzésére, a védekezési munkálatok végrehajtására. Ezek mellett a funkciók mellett a KÖTIVIZIG (és más Vízügyi szervezetek) ezeket az utakat megnyitották a kerékpárosok, a horgászok és a környéken lakók számára.

A kerékpárosok, gyalog túrázók ingyen használhatják a gát tetején kígyózó jó minőségű aszfalt utat, azonban az autósok csak meghatározott időtartamban, meghatározott tömegig és néhol bizony csak meghatározott szakaszok között (a nyári időszakban lezárt gátkapuk akadályozzák az úton történő folyamatos haladást, szabályozva ezzel a gépjárművek szabad mozgását).

Annak érdekében, hogy ne váljunk szabályszegővé, a „Tisza-tavi Vízenjárók” blogban a KÖTIVIZIG tájékoztatása alapján összegyűjtöttük az érvényes szabályozást a „Közlekedés a Tisza-tó gátkoronáján” blog bejegyzésünkben.

Etikusan a tóparton - Lassíts vagy lemaradsz!

A Tisza-tó mindenkié

Nincsenek favorizált hobbik, nincsenek előnyben részesített jármódok, nincsenek szerzett privilégiumok.

Hisszük, hogy ezen a csodálatos vidéken mindenkinek jut elég hely anélkül, hogy mások szórakozását tönkre tennénk.

S mégis sajnos rendszeresek a konfliktusok, s néha akár a tettlegességig fajuló tekintélyharcok….

Aminek sem az okát, sem célját nem értjük.

Ezért az Élményfaluban léptünk egyet… a nyugalom és a béke irányába.

Nem szabályokkal, kommunikációval

Erről a kezdeményezésről adunk hírt a „Tisza-tavi Vízenjárók” blog legújabb bejegyzésben :

„Lassíts vagy lemaradsz" kampány a Tisza-tó etikus használatáért.